Cheesecake med lax och pepparrot

Nästa vecka och helg är det påsk. Jag älskar alla högtider. Det är så mysigt. Eftersom jag älskar att baka så är det lite extra roligt att få plocka fram sina favoritrecept till just den högtiden - som nu är påsk. Idag ska ni få en favorit på påskbordet. Det är en cheesecake med lax och pepparrot. Cheesecake behöver ju faktiskt inte vara bara en efterrätt och sötsak utan lagas med fördel i matigare sammanhang men då med en botten på bröd istället för digestivekex. Det här är en kall variant med smak av lax, pepparrot och dill. Går såklart att toppa med vad man vill men jag brukar toppa den här med lax eftersom det är lax i. Kanske kan du toppa den med ägg, räkor eller stenbitsrom för en påskigare look? Hehe. Passar perfekt även som förrätt.
 
Det här är min favorit och mitt måste att duka fram på påskbordet.
 
 
Cheesecake - Botten
200 gram kavring
75 gram smör, smält
 
Cheesecake - Fyllning
200 gram kallrökt lax
1 liten rödlök
0,5 dl hackad dill
2 msk pepparrot - ha i efter egen smak och tycke (jag älskar pepparrot och har i massor)
250 gram kesella
3 dl gräddfil
4 st gelatinblad
salt
 
Garnering
Kallrökt lax
Dill
 
1. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör/mixa ihop. Häll över i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Tryck ut smulorna över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen i kylen minst 1 timme.
2. Finhacka laxen och rödlöken. Blanda med dill, pepparrot, kesella och det mesta av gräddfilen.
3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Lyft upp och låt smälta på svag värme i en liten kastrull. Ta av från värmen och blanda i resten av gräddfilen.
4. Rör noga ner gelatinsmeten i laxröran. Smaka av med salt.
5. Bred ut fyllningen över botten. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar.
6. Ta ut cheesecaken en stund innan servering. Garnera med lax och dill.