Sparrissoppa
Ni vet säkert vid det här laget att jag älskar soppa - vinter som sommar. En soppa som jag tycker funkar alldeles utmärkt året om är sparrissoppa. Per Morberg har ett recept på en sparrissoppa som jag förälskat mig fullständigt i. Jag lagar den jätteofta och följer alltid hans recept ... den är sååå ljuvlig! Jag har serverat den på nyårsafton som förrätt och mitt på sommaren som middag. Det är ingen soppa för er som tänker på vikten för här ska det vara rejält med grädde! :) Den är sammetslen, mild, jättegod och har inte alls många ingredienser.

500 gram grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
mycket salt
peppar
Gör så här
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
4. Smaka av med mycket salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
4. Smaka av med mycket salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.